At ryge.. eller røge, som det hedder, sin egen laks, er forbavsende nemt. Alle kan lære det på under 5 min.
Her følger materialer og fremgangsmåde:1. Køb en røgeovn, der fås i alle sportsfiske- og jagt butikker. En lille handy model koster mellem 250 og 400 kr. Check flere steder ud, gerne på nettet også. Køb en flaske alm. husholdningssprit, og røge-smuld. (kan købes i butikken, hvor ovnen er fra). Det er dog meget billigere hos den lokale fiskehandler, hvis han har eget røgeri. Det har mange af dem.
2. Køb laksefilet. ca 100-200 gr. pr. person. Kommer lidt an på, om det er forret eller hovedret, men det bliver altid spist. Drys groft salt på laksen, lad den stå under film i køleskab 1-3 timer. Tag den ud, dup den tør. Denne fremgangsmetode bruges til alle fisk.
3.Drys smuld i bunden af røgeovnen, læg laksen på den medfølgende rist, låg på, placer ovnen over brænderen med sprit. Brænderen fyldes ca. halvt op og tændes med tændstik (sprit brænder stille). Brænder 10-20 min. til den går ud/slipper op for sprit. Låget åbnes, laksen lægges på fad, lidt æggestand og godt rugbrød til. Og wupti, der er ikke et øje tørt blandt familie og venner.
NETOP NU: Lav det til julefrokosten..et sikkert hit.
Ovnen er en fantastisk investering, og kan bruges til ALLE fisk. Er genial at medbringe i parken eller til stranden i stedet for den traditionelle grill. Der er altid instruktionsbog med ovnen, så fortvivl ikke. Men det er altså utroligt nemt.
OBS: Må kun bruges udendørs, grundet åben ild og røglugt.
Kan bruges på altan med metal eller beton underlag. Det gør vi, her hvor vi bor. Der kan komme små stikflammer ud under bunden. De er helt ufarlige, men god ide at sidde ved siden af og nyde processen og holde øje.
Der er noget lugt fra ovnen under processen, men ikke voldsomt. Det lugter mindre end fra en grill, men måske en god ide at fortælle naboen, hvad man har gang i, hvis man bor meget tæt.
Jeg fik min første røgeovn for 35 år siden. Den fulgte mig trofast i mange år. Jeg har prøvet flere modeller undervejs, men sværger til den lille handy madkasseagtige model fra ABU Garcia. Det er et svensk hæderskronet firma, der laver fiskegrej. Den har givet mig fantastiske smagsoplevelser. Ikke mindst ude i naturen.
Det er iøvrigt en rigtig god måde at lade børn tilberede fisk sammen med voksne på.
Her finder du mere om røgning: http://www.roegeovnens-venner.dk/
God fornøjelse
indlæg Tim Torndyb
Den laks er total scoreagtig Torndyb. Kan stærkt anbefales til alle i mænd, der ikke er i stand til at lave en ordentlig middag til jeres kvinder.... hun falder bagover af imponerthed ;)
SvarSlet